Nyttig informasjon

For å lage vegansk mat må man erstatte varer som inneholder kjøtt, egg, honning og meieriprodukter med innhold som kommer fra naturen. Det finnes stort sett erstatning for alt, så det er ingen grunn til å lage kjedelig mat når man har så mange muligheter! Tenk at ca 30% av Indias befolkning er vegetarianere! Det betyr en folkegruppe på over 375 millioner mennesker! Da skulle det ihvertfall være nok matretter å velge imellom. Så er det bare å bytte ut eventuell melk og egg med alternativene nevnt under.

«May» is OK
På innholdsfortegnelser kan det stå ting som «may contain milk» eller «may contain traces of eggs». Dette betyr ikke at det er tilsatt, men at den enorme fabrikken den kommer fra også leverer produkter som inneholder dette. Produsentene vil da helgardere seg mot eventuelle søksmål.

Det er lov å gjøre feil som ny veganer. Det er fort gjort å kjøpe noe som inneholder melkepulver eller andre ikke- veganske ingredienser. Dette må ikke gjøre at du gir opp, fordi det virker så vanskelig. Bare pass på å lese innholdsfortegnelsen og lær til neste gang.

Spis nok mat og spis riktig

Pass på hva du spiser, for plantebasert mat inneholder ikke like mye kalorier når du tar vekk kjøtt og meieriprodukter. Pass på at du endrer dine matvaner og spiser nok korn, bønner og linser. Bruk kalkulator for å finne ut hvor mye kalorier du trenger basert på din høyde, vekt , kjønn og aktivitetsnivå. Det er viktig at du i starten er bevisst på hva du spiser, slik at du spiser nok. Du er ikke tjent med å underernære deg selv, for du vil da føle deg slapp og uvel.

Bruk nettsiden eller appen til Cronometer. der vil du se hvor mye kalorier og næringsinnhold du får i deg av maten du spiser. Den kan også kalkulere ditt behov.

Slik er det anbefalte inntaket av de forskjellige matgruppene. Her er de forskjellige gruppene satt etter anbefalt inntak pr. dag.

  1. Kornprodukter
  2. Grønnsaker
  3. Bønner og linser
  4. Nøtter og frø
  5. Frukt

Vårt tips er å holde deg til frukt og grønnsaker som er i sesong. Da spiser du billigst og best. Da inneholder de mest næringsstoffer og smaken er på sitt beste. Følg med på hva matbutikkene reklamerer med og hva de kjører spesielt fokus på.

Eksempel på hva du kan spise iløpet av en dag

  •   Frokost
    • Frokostblanding med soyamelk. Tilsett gjerne frø som sesam, chia og linfrø. Nøtter som mandler, hasselnøtter og valnøtter gir mye næring og energi.
    • Brød med syltetøy/ frukt/ avocado/ peanutsmør/ hummus eller det du måtte ønske på skiven.
    • Havregrøt eller «over night oats» er også populær frokost.
  • Lunsj
    • Tilsvarende frokost eller en annen variant av dette
    • Wraps med ris, salat og bønner
    • Fyldig salat med kikerter, bønner eller linser og brød til.
    • Middagsrester
  • Mellommåltid
    • Frukt
    • Energibar
    • Mørk sjokolade
  • Middag
    • Sørg for at du får rikelig med korn i form av pasta, ris, couscous eller quinoa. En rikelig porsjon bønner eller linser vil sørge for nok proteiner og fyller magen. Spinat er like mild som salater og inneholder mye mer næringsstoffer. Potet og søtpotet er også fint fyllstoff. Sørg for at du får i deg godt med løk, paprika, brokkoli, blomkål og gulerøtter.
  •  Dessert
    • En fruktsmoothie med bananer, blåbær og soyamelk gir masse energi og vitaminer. Spiser du mye frukt vil du ikke ha det suget etter godteri.
  •  Kveldsmat
    • Hvis du er veldig glad i brødmat, så kan du ha det til kvelden også.
    • Soyayoghurt med frukt og müsli
    • Suppe med brød til