Kosmetikk

En veganer spiser ikke kjøtt, egg og meieriprodukter, men ikke alle vet at det å være veganer også i stor grad påvirker hva du bruker av klær, sko, sminke og hud-/ og hårprodukter. Som er veganer bryr man seg veldig om dyrene og hvordan de blir behandlet, så det er helt uaktuelt å bruke produkter som er testet på dyr.

Det er dessverre ikke alltid så lett for en veganer å få tak i sminke, som ikke er testet på, eller inneholder ingredienser fra dyr. Spesielt vanskelig er det med leppestift siden det av en eller annen grunn er veldig populært å lage de med dyrefett og knuste lus. Veldig mange produsenter av sminke bryr seg dessverre ikke særlig om dyretesting og de få som gjør det er gjerne eid av selskaper som eier andre merker, som ikke er dyrevennlige.

Det er forresten også forskjell på «Dette produktet er ikke testet på dyr» og Cruelty Free. Den først betyr bare at selve produktet ikke er testet på dyr, men at ingrediensene i det kan være det. Cruelty Free derimot betyr at ingen av ingrediensene er testet på dyr, så da er den trygg for vegetarianere. men Cruelty Free betyr ikke nødvendigvis at et produkt er vegansk. For at et produkt skal være vegansk må ingen av ingrediensene i produktet stamme fra dyr. Kremmer eller lignende, som f.eks. inneholder honning er derfor ikke vegansk.

Vi bestemte oss for å bli veganere da vi var på ferie i Budapest, og det gjorde det endel lettere for meg å finne produkter som var veganske. Det er bl.a. en kjede der, som heter DM, som hadde sitt eget merke med endel vegansk sminke. Jeg fikk da kjøpt vegansk mascara til rundt 40,- og også vegansk foundation. Men når disse blir tomme, så kommer jeg til å kjøpe vegansk sminke på nettet. iherb.com f.eks. har endel vegansk sminke, så så lenge det er vilje, så er det muligheter 🙂

Hudprodukter kjøpte jeg også der, bl.a. ansiktskrem, rensemelk og dusjsåpe. Dusjsåpen og noen av de andre hudproduktene jeg kjøpte i Budapest tror jeg ikke at er å få tak i her i Norge, men ansiktskremen så jeg faktisk i dag på Sunkost. Merket heter Dr. Organic, og jeg må bare si at kremen jeg kjøpte med granateple har jeg blitt kjempeglad i. De har noen andre ansiktskremer, som også er veganske, men noen som bare er vegetariske, fordi de inneholder honning eller andre ingredienser fra dyr. Man kan på bunnen av esken til produktene eller på baksiden se om de er veganske eller ikke.

Hvis du vil lese litt mer om disse produktene, så finner du info om de på linken her http://sunkost.no/dr-organic-prisvinnende-hudpleie/

Her er symboler man bør se etter dersom man er på utkikk etter «Cruelty Free», vegetarisk eller veganprodukter.

Siden produsentene må betale ekstra for å sette på disse logoene, så er det noen produkter, som er «Cruelty Free» eller veganske, men som likevel ikke er merket. Da ville jeg ha søkt opp på nettet, for å prøve å finne ut om produktene er trygge å kjøpe eller evt. sende en mail til produsenten å høre.

Ellers håper jeg at dette innlegget kanskje har fått deg til å tenke litt mer på å hvilken produkter du bruker, og kanskje ihvertfall få deg til å velge produkter, som ikke er testet på dyr.