KonMari metoden: Kjøkkenet

«The life-changing magic of tidying up» var en bok jeg hadde hørt mye om. Jeg fant derfor ut at jeg måtte få tak i denne boka, og se om den faktisk hadde denne store innvirkningen på livet, som jeg hadde hørt den skulle ha. Og etter å ha lest den ferdig etter 4-5 dager, så må jeg si at jeg virkelig følte at den hadde endret livet mitt. Jeg kunne ikke vente med å teste ut rådene i denne fantastisk boka.

Boka handler om hvordan du enkelt kan rydde og organisere hele huset, og aldri måtte rydde igjen (smårydde må man jo alltid, men du trenger ikke lengre noen storopprydding for å kvitte deg med ting).

Hennes metode handler ikke om å bestemme seg for hva man vil kvitte seg med, men rett og slett hva man vil beholde og hva som gjør deg glad (eller «Sparks Joy», som hun sier). Hun er også veldig nøye på at man skal rydde etter kategori og ikke rom. Noen ting har man kanskje spredd utover, og hvis man da bare rydder rom for rom, får man ikke noen ordentlig oversikt over hvor mye man egentlig har.

Hun anbefaler denne rekkefølgen på ryddingen:

  • Klær (Alt av klær, sko, skjerf, votter, luer, jakker og smykker)
  • Bøker (også kokebøker, dagbøker o.l.)
  • Papirer (alt fra årsoppgjør, selvangivelse, garantibeviser, kvitteringer, regninger, bruksanvisninger ++)
  • Komono (som hun kaller det) Dette er CD/DVD/Blu-ray, hudprodukter, sminke, verdisaker, leker, kontorsaker, elektroniske apperater/kabler, interiør, husholdningsartikler, kjøkkenting/redskaper og mat.
  • Sentimentale ting (Bilder, brev, kort + andre ting av sentimetal verdi).

Rekkefølgen har hun valgt ut ifra hva som er enklest å kvitte seg med. Det vanskeligste kommer derfor til sist når man har kommet godt i gang med ryddingen, og har lettere for å ta rasjonelle beslutninger. Dette er også noe hun anbefaler at gjøres på relativt kort tid (skal helst sette mål om å få gått igjennom å ryddet alle kategoriene på under 6 mnd.)

Jeg har allerede gjort meg ferdig med Klær, Bøker, Papirer og CD/DVD (kan se om jeg kan få postet noen før og etter bilder av det senere), så i dag begynte jeg på kjøkkenet. Det var veldig tidkrevende og slitsomt, men så herlig når jeg var ferdig. Hun anbefaler deg å ta alt ut av skapene og samle det på et sted. Du skal deretter plukke opp hver og en ting, og spørre deg selv «liker jeg virkelig denne» (når det gjelder kjøkkenutstyr, så kan man jo trenge ting selv om man ikke nødvendigvis liker det. Da spurte jeg meg selv «har jeg virkelig behov for denne» eller «bruker jeg dette». Stua vår så da slik ut når alt var tømt i skuffer og skap 😛

Gjett om jeg ble overveldet over alle tingene våre! Men det er jo det som er meningen.

Jeg satte i gang og etter omtrent 1 time, så var jeg ferdig med å sortere alt. Endte med å beholde omtrent 2/3 av kjøkkentingene, og de resterende tingene går til min bror eller til bruktbutikken på avfallstasjonen vår. Jeg er veldig fornøyd! Er så god plass i skapene våre nå.

«Kvitte meg med»haugen.

Slik ble det når alt jeg valgte å beholde kom inn i skapene og skuffene.

Neste steg blir matvarene

Til dere, som kunne tenke dere å finne ut mer om hvordan dere kan få et ryddig og fint hus, så er det bare å kjøpe boken hennes. Den er virkelig «life-changing», som hun sier selv, hehe:P

Boken heter «Magisk Opprydding» på norsk.