Hva er vegan?

«It takes nothing away from humans to be kind to animals»

Veganisme er et etisk standpunkt og en levemåte basert på respekt for alt levende, dyr inkludert. Veganere har et plantebasert kosthold og unngår all mat av animalsk opprinnelse. Det vil si at dietten ekskluderer kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning, og andre ingredienser som stammer fra dyr. Veganere unngår også å benytte dyreprodukter som lær, pels, ull, silke osv. og veganere unngår å støtte produksjonsformer som utnytter dyr, så langt det er mulig.

Veganere støtter ikke dyreforsøk og unngår produkter som er fremstilt ved bruk av forsøk på dyr, som kosmetikk, hudpleie- og husholdningsartikler. Veganere støtter heller ikke underholdningstjenester som baserer seg på utnytting av dyr, som sirkus, akvarier og kommersielle dyrehager. Veganere er også imot pelsdyrindustrien og alle former for jakt og fangst.

This slideshow requires JavaScript.

Helse

En velkombinert vegansk kost er helsefremmende, adekvate ernæringsmessig, og kan bidra til helsefordeler både i forebygging og behandling av diverse sykdommer. The American Dietetic Association anerkjenner godt planlagte vegetariske koster som velegnede gjennom alle livets faser, inkludert gravide, ammende mødre, spedbarn, barn og unge, og idrettsutøvere.

Vegansk kost assosieres ofte med en rekke helsefordeler som lavere serum kolesterol, lavere blodtrykk, lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, type-2 diabetes og ulike typer kreft. Veganere med velkombinerte kosthold som spiser mer frukt, grønnsaker, flerumettet fett, og mindre mettet fett, kolesterol, alkohol sammenliknet med den øvrige befolkningen ser også ut til å leve lenger.

Klima

 • Kjøttindustrien står for enorme klimagassutslipp og bidrar til klimaendringer, avskoging, dødsoner i havene, sykdom, artsutryddelser, og sult blant fattige mennesker.
  • Amazonas hogges ned for å dyrke soya til kyr. Hver dag mister vi truede dyrearter for godt.
  • U-land selger korn til vesten som vi fôre dyrene med mens de selv sulter og konflikter skapes.
  • Havene tømmes av overfiske
 • I Norge importerer vi årlig 420.000 tonn soya fra Brasil, som går til kraftfôr og dette bidrar til avskoging av Amazonas og dermed artsutryddelser. Det er mer lønnsomt å fôre kua med kraftfor inne i fjøset enn å la den være ute å gresse.
 • Det kreves 15.000 liter vann for å produsere èn kg kjøtt. Til sammenligning kreves det 287 liter for å produsere 1 kg poteter.
 • Forurensning, overfiske og klimaendringer truer livet i havet. Makrellbestanden i Nordsjøen er redusert med over 90 prosent.
  Ifølge WWF ligger syv av verdens ti største soner med død havbunn i Østersjøen. – En fjerdedel av Østersjøen kan karakteriseres som dødt hav.
 • Sykdommer som fugleinfluensa, kugalskap, svineinfluensa og antibiotikaresistente bakterier er også skapt av denne industrien.

Her har du en full introduksjon om vegan