KonMari metoden: Kjøkken!

Da vi var i Budapest kjøpte jeg en bok av Marie Kondo, «The life-changing magic of tidying up».

Denne boka handler om hvordan du enkelt kan rydde og organisere hele huset, og aldri måtte rydde igjen (smårydde må man jo alltid, men du trenger ikke lengre noen storopprydding for å kvitte deg med ting).

Hennes metode handler ikke om å bestemme seg for hva man vil kvitte seg med, men rett og slett hva man vil beholde og hva som gjør deg glad (eller «Sparks Joy», som hun sier). Hun er også veldig nøye på at man skal rydde etter kategori og ikke rom. Noen ting har man kanskje spredd utover, og hvis man da bare rydder rom for rom, får man ikke noen ordentlig oversikt over hvor mye man egentlig har.

Hun anbefaler denne rekkefølgen på ryddingen:

– Klær (Alt av klær, sko, skjerf, votter, luer, jakker og smykker)

– Bøker (også kokebøker, dagbøker o.l.)

– Papirer (alt fra årsoppgjør, selvangivelse, garantibeviser, kvitteringer, regninger, bruksanvisninger ++)

– Komono (som hun kaller det) Dette er CD/DVD/Blu-ray, hudprodukter, sminke, verdisaker, leker, kontorsaker, elektroniske apperater/kabler, interiør, husholdningsartikler, kjøkkenting/redskaper og mat.

– Sentimentale ting (Bilder, brev, kort + andre tin av sentimetal verdi).

Rekkefølgen har hun valgt ut ifra hva som er enklest å kvitte seg med. Det vanskligste kommer derfor til sist når man har kommet godt igang med ryddingen, og har lettere for å ta rasjonelle beslutninger. Dette er også noe hun anbefaler at gjøres på relativt kort tid (skal helst sette mål om å få gått igjennom og ryddet alle kategoriene på under 6 mnd.)

Jeg har allerde gjort meg ferdig med Klær, Bøker, Papirer og CD/DVD (kan se om jeg kan få postet noen før og etter bilder av det senere), så i dag begynte jeg på kjøkkenet. Det var veldig tidkrevende og slitsomt, men så herlig det var når jeg var ferdig. Hun anbefaler deg å ta alt ut av skapene og samle det på et sted. Stua vår så da sånn ut når alt var tømt i skuffer og skap 😛

Gjett om jeg ble overveldet over alle tingene våre. Men det er jo det, som er meningen.

Jeg satte i gang og etter omtrent 1 time, så var jeg ferdig med å sortere alt. Endte med å beholde omtrent 2/3 av kjøkkentingene, og de resterende tingene går til min bror eller til bruktbutikken på avfallstasjonen vår. Jeg er veldig fornøyd 🙂 Er så god plass i skapene våre nå.

Dette var tingene jeg bestemme meg for å kvitte meg med. Det ser kanskje ikke ut som så mye, men med tenke på at jeg hadde ryddet i kjøkkenskapene bare 1/2 år før, så syns jeg ikke det var så galt.

Neste steg blir matvarene. Der trengs det en skikkelig KonMari-rydding. Gleder meg allerede.

Til dere, som kunne tenkte dere å finne ut mere om hvordan dere kan få et ryddig og fint hus, så er det bare å kjøpe boken hennes. Den er virkelig «life-changing», som hun sier selv 😉

Boken heter «Magisk Opprydding» på norsk.

Ha en fantastisk flott kveld alle sammen!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s